Kinderboerderij 

Bij Park de Stadshoeve hebben we verschillende boerderijdieren, zowel grote als kleine. Deze dieren worden dagelijks goed verzorgd door onze vrijwilligers en de medewerkers van Frion dagbesteding. Wij houden vooral veel verschillende soorten en het aantal per soort is daarom beperkt. 

Word Vriend van de Stadshoeve
Varken kippen

Ontmoet onze dieren

Ouessant schaap duo

Ouessant schapen

De Ouessant is één van de kleinste schapenras ter wereld. Ze zijn daardoor gemakkelijk te hanteren.

Hun bijzondere naam komt uit het Frans. Ze zijn vernoemd naar een klein eilandje ten westen van Brest (Bretagne, Frankrijk), Île d’ Ouessant wat ‘westelijk eiland’ betekent. Een Ouessant is dus zoiets als een westerling. 

Texelaar schaap

Texelaar schapen

De Texelaar is een schapenras dat is voortgekomen uit het oorspronkelijke Texelse ras. In de tweede helft van de 19de eeuw is dit oude ras gekruist met een aantal Engelse rassen om een betere wol- en vleesopbrengst te krijgen. 

De Texelaar heeft geen horens. Er bestaan ook blauwe texelaars, maar wij hebben alleen de witte variant.

Schaap Wallisser Schwarznase de Stadshoeve

Walliser Schwarznase schapen

De Walliser Schwarznase is een bijzondere verschijning. Door de hoorns, de kleurkenmerken, robuuste en forse lichaamsbouw vallen deze schapen wel op.

Het Walliser Schwarznase schaap is afkomstig uit de hoge bergen van Zwitserland in het kanton Wallis. Het is een bergschaap met goede moedereigenschappen.

Herdwick schapen

Stevige poten en een koddig uiterlijk. Dat is het eerste wat opvalt. Aan een eeuwenlang, bepaald niet zachtzinnig bestaan in het Engelse Lake District heeft de Herdwick een robuust gestel overgehouden. Maar ook een rustig karakter, mak en aanhankelijk. De Herdwick is vooral een gemakkelijk schaap. Sterk en duurzaam. Ze kunnen wel zestien tot zeventien jaar worden. Lammeren ‘’floepen’’ eruit.

Kunekune varken Britt

Kune kune varkens 

Onze varkens zijn van het Kune kune ras. Het zijn twee meisjes, de grootste is de oudste en heet Britt en is de tante van de kleinere die Lilly heet.

De varkens hebben hun eigen gebied vol met zand en een mooie waterpoel, want ze houden erg van wroeten en badderen. Kune kune varkens houden van gezelschap en zijn intelligente dieren. 

Ezels

Onze twee ezels zijn meisjes en heten Papette en Lalo. Ze zijn bij ons gekomen van de ezelopvang “De grote ezel” uit Olst.

De ezels staan overdag buiten in de weide en ’s avonds op stal. De stal is hun bed en daar staan ze graag. De ezels vinden borstelen heel fijn, dat is ook goed om hun vacht mooi te houden.

Angorageit

Angorageiten

Onze angorageiten worden twee keer per jaar geschoren, want de wol groeit zo’n twee centimeter per maand. Dat is bijzonder voor geiten, want meestal komt wol van schapen. De wol van de angorageiten (mohair wol) is zeer geliefd, want het glanst als zijde. 

Omdat de hoeven van deze geiten snel groeien, moeten de hoeven vier keer per jaar gekapt worden. 

Boergeit

Boergeiten

Onze boergeiten zijn dol op buiten spelen en op klimmen en klauteren. Ze worden niet geschoren, maar zijn wel dol op borstelen. Ze hebben gespierde poten en kunnen goed op heuvelige en dichtgegroeide plaatsen komen. 

Door de geringe melkproductie worden ze niet gemolken, maar vaak ingezet bij het begrazen van natuurgebieden. 

Toggenburger geit

Toggenburger geiten

Toggenburger geiten zijn zeer herkenbaar door hun lichtbruine tot zwarte vacht. En het lijkt wel of ze een masker op hebben door de witte aftekening op de kop. 

Het vriendelijke en rustige karakter maakt deze dieren zeer geschikt voor een kinderboerderij. Wisselend komen in het ras gehoornde en ongehoornde dieren voor.

Haan kippen

Kippen

Er lopen een twintigtal kippen op ons park rond, zowel hennetjes als hanen. Dit is een mengelmoes van krielkippen en grotere varianten. Het liefst lopen ze los rond, maar bij vogelgriep moeten wij ze helaas in hokken afschermen. 

Sommige leggen eieren, bij de kriekkippen zijn dat kleine eieren. Deze verkopen wij aan de wijkbewoners. 

Cavia

Cavia’s

Onze cavia’s hebben hun verblijf in de Wortelhoeve. Ze kunnen niet zo goed tegen tocht, waardoor ze veelal binnen zitten. Ze maken niet zelf vitamine C aan, net als bij mensen moeten ze dit binnen krijgen via voeding. 

Ze zijn groepsdieren en moeten ten minste met z’n tweeën wonen om eenzaamheid te voorkomen. Een schuilplekje is ook belangrijk voor ze. 

Konijnen duo

Konijnen

In de Wortelhoeve wonen zes konijnen van verschillend rassen. Ze verblijven per tweetal in een hok met ren. Ze kunnen zelf kiezen of ze binnen of buiten verblijven. Ze komen graag naar buiten om gangen te graven, daarom is de ren met gaas bekleed.  

Ze zijn groepsdieren en moeten ten minste met z’n tweeën wonen, in de natuur leven ze in grote groepen. 

Boerderijkat

Boerderijkat

Onze boerderijkat komt vanuit het dierenasiel Zwolle. Zijn naam is Thomas en hij is een echte kater. Hij heeft het enorm naar zijn zin op ons park en gaat graag achter de muizen aan. 

Thomas houdt er niet altijd van om geaaid te worden, dat laat hij dan ook wel blijken. Hij heeft een harde en bijzondere mauw. 

Steun ons park en word Vriend van de Stadshoeve

Wij kunnen alleen bestaan door donaties, de inzet van onze vrijwilligers en ondersteuning van onze Vrienden. Vanaf €25,- per jaar ben je Vriend en steun jij onze stichting. Hiermee kunnen wij ons park onderhouden en open houden. Uiteraard geven wij jou als Vriend extra voordelen bij Burendag of andere activiteiten op ons park. Geef hier jouw gegevens door en doneer of word Vriend van de Stadshoeve.

Ga naar de donatiepagina

Nieuws van de Stadshoeve

Morgen is het burendagfeest van 11 – 15 uur!

Morgen is het weer Burendag en dat vieren wij bij Park de Stadshoeve graag met [...]

Lees meer
Bekijk alle nieuws

Volg ons op instagram

Ga naar instagram