Kasteel Werken en het Britse Koningshuis

Kasteel Werkeren en het Britse Koningshuis

Stel je voor: de Britse prinsen William en Harry aan de high-tea in Bistro de Stadshoeve. Een rare gedachte? Nee hoor, want hun verre voorouders komen hier vandaan!

Prins Charles en Lady Diana, de ouders van William en Harry, stammen namelijk allebei af van de adellijke Zwolse familie Van Ittersum. Deze familie koopt kasteel Werkeren rond het jaar 1400 van de in geldnood verkerende ridders Van Voorst (zie vorige aflevering). Direct na aankoop gooien ze de boel op de schop. Met een uit- en aanbouw krijgt het kasteel een imposant uiterlijk, en vanwege de goed afsluitbare kelders functioneert het vanaf 1476 zelfs als gevangenis. Wie geen losgeld betaalt, wordt door de Werkerallee (het eikenlaantje nabij de huidige Arkelsteijnstraat) regelrecht naar het galgenveld de Konijnebelten bij Voorst gebracht.

foto bij tekst november

Dit laatste lugubere feit is meteen het enige ‘smeuïge’ dat er over deze rijke familie van keurig nette adel te vertellen valt. De roddelpers uit die tijd moet zich stierlijk hebben verveeld, want de Van Ittersums weten met hun evenwichtige karakter en intelligente diplomatie keer op keer de gulden middenweg te bewandelen en schandalen te voorkomen. Ze brengen succesvol vredesverdragen tot stand tussen vele strijdende partijen in die tijd, en tijdens de pestepidemie bouwen ze in Zwolle zelfs een gasthuis voor zieke armen.

Achtereenvolgens wonen er vier generaties Van Ittersum op Werkeren. Wanneer de laatste mannelijke telg in 1546 sterft, laat hij alleen dochters na. De oudste, Sophia, trouwt in 1562 met de Gelderse edelman Eusebius Bentinck. Zij blijven op Werkeren wonen en zijn de voorouders van Prins Charles. Lady Diana stamt af van Sophia’s zus Johanna.

Mochten William en Harry ooit op zoek gaan naar hun ‘roots’, dan zou het dus zomaar kunnen dat je ze tegenkomt in het park.

Het hele verhaal over de familie Van Ittersum en de stamboom van Charles en Diana, vind je op

https://www.lianreuvekamp.nl/2021/03/02/intermezzo-3-kasteel-werkeren/

(Wordt vervolgd)

Bronnen:

– Atlas Overijsselse buitenplaatsen

– Zwolse Courant, 25 september 1993

– Stichting Promotie Archeologie (2005). Havezate Werkeren. De Heren van Werkeren en hun kasteel. Zwolle: Stichting Promotie Archeologie