De Treurwilg van de Stadshoeve

Foto: Erik Post

Ken je deze treurwilg?

Bij het bruggetje vanaf de Arendshorstlaan markeert hij de toegang tot Park de Stadshoeve. Bijna veertig jaar geleden plantten we hem op moederdag achter de moestuin van mijn ouderlijk huis, boerderij ’t Werkel. Dat erf, aan het begin van polder Mastenbroek, kende ik op mijn duimpje.

Tegenwoordig heb ik moeite om me er te oriënteren. Afgezien van de treurwilg van mijn moeder en een paar andere oude bomen lijkt niets meer op hoe het vroeger was.

Foto: Erik Post

De treurwilg anno 2021. Hij werd als klein stekje geplant op 9 mei 1982

Als kind dacht ik dat alles altijd hetzelfde zou blijven. Maar de geschiedenis leert juist dat verandering het enige constante is. Het Mastenbroek uit mijn jeugd (1965-1985), die vlakte van weelderig groen grasland met geurig fluitenkruid langs rechte weteringen, was eens een dicht moerasbos, en nog vroeger niet meer dan een kale poolwoestijn met een permanent bevroren bodem. En op de plek van Park de Stadshoeve stond ruim 600 jaar lang kasteel Werkeren.

foto 3

 1992, de inrit naar boerderij ’t Werkel, tussen twee walnootbomen

Foto: Erik Post

2021, de walnootbomen staan er nog.

Het komende jaar neem ik je maandelijks mee op een tijdreis, maak je kennis met de vroegere bewoners van deze historische plek en lees je over de veranderingen die zich hier in de loop der jaren voltrokken. De adel van toen heeft vast nooit gedacht dat hun kasteel in verval zou raken en zou worden opgekocht door een eenvoudige boerenzoon, wiens nazaten er 175 jaar zouden wonen en werken. En mijn boerenfamilie had in haar stoutste dromen niet geloofd dat er ooit op een steenworp afstand een winkelcentrum zou verrijzen.

foto 5

Het achterhuis toen. De bomen rechts…

Foto: Erik Post

…staan er anno 2021 nog. 

Ik vind het fijn dat het boerenerf uit mijn jeugd een park is geworden waar jong en oud zich thuis kan voelen. Ook op ons erf scharrelden al kippen, luierden boerderijkatten, mekkerden geiten en huppelden konijnen. Maar het terras van de bistro had er wat mij betreft best veertig jaar eerder mogen zijn.

Over de veranderingen in polder Mastenbroek lees je meer op:

https://www.lianreuvekamp.nl/2021/02/21/intermezzo-1-mastenbroek/

foto 7 

Lian Reuvekamp (1965) is geboren en opgegroeid op boerderij ’t Werkel, op de plaats van het vroegere kasteel Werkeren en het tegenwoordige Park de Stadshoeve in Stadshagen. De familie Reuvekamp woonde en werkte hier 175 jaar, tot ’t Werkel plaats moest maken voor de nieuwbouwwijk. Lian woonde in Zweden en Singapore, werkte als purser bij de KLM en studeerde Gezondheidspsychologie. www.lianreuvekamp.nl