Wie het breed heeft, laat het breed hangen.

Opgravingen werkeren

Luxe en overdadig leven, Berend Bentinck weet hoe dat moet. 

Aquarelschets uit 1730 van Havezate Werkeren, gemaakt door A. Schoemaker. Het huis wordt in die tijd omschreven als “een schoon, groot slot; ten merendeel modern”.

Minstens veertig peperdure mineraalwaterflessen uit het Belgische kuuroord Spa, serviesgoed van aardewerk en porselein uit Duitsland, Engeland en Spanje, wijnglazen uit Italië, tinnen en zilveren bestek, ornamenten van tegelkachels, marmeren kannen, vouwwaaiers en haarkammen van walrusivoor, gietijzeren pannen, tinnen pispotten, aardewerken bloembakken, glazen vogelbadjes, medicijnflesjes, zalfpotjes, een halve slijterij aan wijnflessen en nog oneindig veel meer komt er uit de grond wanneer archeologen in 2001 opgravingen doen op het terrein van Werkeren (het huidige Park de Stadshoeve).

thumbnail Foto 2

Diverse vondsten op het terrein van havezate Werkeren (2001).

Het is niet eens zozeer de internationale herkomst of de diversiteit aan spullen die duidt op rijkdom en welstand, maar juist de grote hoeveelheid van alles. Archeoloog Hemmy Clevis zegt hierover in dagblad Trouw: “In een beerput vinden we wel eens een Venetiaans glas: dan weet je dat je te maken hebt met elite. Hier hebben we er al tien aangetroffen. Dit wijst op luxe in het kwadraat. Het kon niet op, van alles is er veel. Bentinck was een Bill Gates van zijn tijd.” 

thumbnail Foto 3

De peperdure Spaflessen van Berend Bentinck uit de periode 1720-1740 (opgegraven in 2001).

Luxe en overdadig leven, Berend Bentinck weet hoe dat moet. Hij maakt van Werkeren een soort luilekkerland wanneer hij er rond 1726 zijn eigen lusthof laat aanleggen. Een ommuurde, sierlijk en symmetrisch opgezette pronktuin met tal van terracotta tuinversieringen, wandelpaden en enkele theehuisjes. Hij is erg gastvrij, want ook andere adellijke lieden, familieleden, neven en nichten zijn er welkom en bewonen het huis in deze tijd (1700-1745).

 

thumbnail Foto 4

Dit prachtige voorwerp op Werkeren is gevonden in 2001. Ik denk dat het een tegelkachel is, maar weet dit niet zeker. Als u het weet, hoor ik het graag.

Berend Bentinck laat het niet alleen op Werkeren breed hangen, hij is ook eigenaar van de havezaten Wittenstein en Ahnem. Maar ook hij kan zijn rijkdom niet mee in het graf nemen. Na zijn dood in 1745 erft zijn enige zoon ze dan ook alle drie.

Het hele verhaal over het leven van Berend Bentinck op Werkeren kun je lezen op:
https://www.lianreuvekamp.nl/2021/03/16/intermezzo-7-havezate-werkeren/

(Wordt vervolgd.)

Bronnen:

– Stichting Promotie Archeologie (2005). Havezate Werkeren. De Heren van Werkeren en hun kasteel. Zwolle: Stichting Promotie Archeologie

– Trouw, 5 november 2001