NME aanbod

Themakisten 

Bij Park de Stadshoeve hebben wij verschillende themakisten ontwikkeld, die door leerkrachten uit het basisonderwijs te gebruiken zijn tegen een vergoeding van €15. Elke themakist behandelt een leuk onderwerp, dat met natuur en/of milieu te maken heeft. In de kist zit een handleiding voor de leerkracht en voldoende onderzoeksmateriaal, waarmee in de eigen klas ongeveer een uur les kan worden gegeven. Vervolgens is de groep welkom het geleerde gedurende zo’n 1,5 uur in de praktijk te ervaren.

De volgende themakisten bieden we aan:

Boerderijlessen groep 1 & 2 – “Aai eens een konijn”

In deze les gaan de kleuters aaien en knuffelen met de dieren op de kinderboerderij. Deze les is een kennismaking met de verschillende dieren van de kinderboerderij. Welke dieren zijn er op de boerderij? De boerderijlessen starten met een voorbereidend deel in de klas. Elk van deze boerderijlessen sluit af met een buitenles op kinderboerderij.

Boerderijlessen groep 3 & 4 – “Ik ben een boer(in)”

In deze les gaan de kinderen als echte hulp boer(in)en helpen met het voeren van de dieren en het uitmesten van de stallen. Hoe wonen dieren en wat eten ze? Kinderen gaan zelf na wat de dieren nodig hebben. De boerderijlessen starten met een voorbereidend deel in de klas. Elk van deze boerderijlessen sluit af met een buitenles op kinderboerderij.

Boerderijlessen groep 5 & 6 – “Van dier tot supermarkt”

In deze les geen de kinderen zich verdiepen in de producten van de boerderijdieren. Welke producten er gemaakt worden van de dieren en hoe die gemaakt worden, ontdekken kinderen zelf in deze les. De boerderijlessen starten met een voorbereidend deel in de klas. Elk van deze boerderijlessen sluit af met een buitenles op kinderboerderij.

Bodemdiertjes

In deze kist zit onderzoeksmateriaal om op zoek te gaan naar kleine bodemdiertjes. Met werkbladen, zoekkaarten en loeppotjes gaan de kinderen op ontdekkingstocht en spreken zij hun onderzoekvaardigheden aan. Deze kist is geschikt vanaf groep 3.  

Waterdiertjes

In deze les komen kinderen van alles te weten over de diversiteit aan waterdiertjes in het oppervlaktewater en hoe ze die kunnen vinden en herkennen. Deze kist is geschikte vanaf groep 3. 

Leskist ‘Going Underground’ 

Met deze leskist wordt kennis van grond- en bodemsoorten vergroot en worden jongeren bewust gemaakt van de invloed van bodem en groen op de wateroverlast in en om de stad. Tijdens het onderzoek kunnen ze zelf experimenten doen om de doorlaatbaarheid van verschillende grondsoorten te testen. Met deze leskist wordt onderzoek voor de TU Delft en het Waterlab gesteund.

Let op: deze leskist is niet geschikt voor een dagactiviteit, je hebt minimaal 3 dagen nodig om de experimenten te doen. 

Groep 7 & 8, voortgezet onderwijs

Smaaklessen

De Stadshoeve heeft een smaakleskist met alle materialen om smaaklessen te geven. Dit kan in de klas, maar ook in de educatieruimte van de Stadshoeve. De smaaklessen zijn voor alle groepen geschikt en bestaat uit een lesmap met lesmateriaal, alle keukenmaterialen die je kunt gebruiken tijdens het geven va de Smaaklessen, en er is een digibord module. 

Smaaklessen is gebaseerd op ervaringsgericht leren. Je legt dingen uit, maar stelt vooral vragen. Daarnaast doen de kinderen regelmatig een proefje of smaakexperiment. 

De volgende vijf pijlers komen terug in de lessen: 

  • Gezond eten
  • Smaak
  • Voedselproductie
  • Koken
  • Consumentenvaardigheden

Deze kist is geschikt voor alle groepen van de basisschool.

Hoe te reserveren?

De leskisten zijn te huur voor 15,- euro per klas. De leskist wordt beschikbaar gesteld voor de leerkracht en de klas is welkom voor een bezoek op de kinderboerderij. Bij interesse, neem dan contact op via info@parkdestadshoeve.nl.